Grupa
Chiacchiere

Chiacchiere

Składniki:
400 g mąki pszennej
3 jajka
50 g cukru
50 g masła
100 ml vin santo lub marsali
1 cytryna
sól
olej do smażenia
cukier puder do posypania
30 minut
3
1

Przygotowanie:

 

Zmiksować jaja z cukrem na puszystą masę.

 

Dodać roztopione masło, startą skórkę cytryny, wino, mąkę, szczyptę soli.

 

Wyrobić elastyczne ciasto. Gdyby lepiło się do rąk, należy dodać jeszcze trochę mąki.

 

Rozwałkować ciasto na prostokąty.

 

Smażyć na głębokim oleju.

 

Usmażone chiacchiere odstawić na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem kuchennym, w celu odsączenia nadmiaru tłuszczu.

 

Kiedy ostygną, posypać cukrem pudrem.

 

Smacznego :)

Wejdź na: WloskieZakupy.pl

OCEŃ WPIS

5
liczba głosów: 3

KOMENTARZE:

Autor: MRCELLO MASTROIANI
bUONI, BUONISSIMI!!!!

DODAJ KOMENTARZ

PODOBNE PRZEPISY
Magdalena Tuła
Cantucci, biscotti - jak zwał, tak zwał - pyszne sucharki do kawy lub... wina.
Magdalena Tuła
Słodki alkoholowy deser na zimno lub ciepło, z owocami lub ciasteczkami.
Majka Puchalska
Brzoskwiniowa radość
Magdalena Tuła
Świetnie komponujący się z prostą crostatą dżemik. Sezon na pigwy trwa.