Grupa
Chiacchiere

Chiacchiere

Składniki:
400 g mąki pszennej
3 jajka
50 g cukru
50 g masła
100 ml vin santo lub marsali
1 cytryna
sól
olej do smażenia
cukier puder do posypania
30 minut
3
1

Przygotowanie:

 

Zmiksować jaja z cukrem na puszystą masę.

 

Dodać roztopione masło, startą skórkę cytryny, wino, mąkę, szczyptę soli.

 

Wyrobić elastyczne ciasto. Gdyby lepiło się do rąk, należy dodać jeszcze trochę mąki.

 

Rozwałkować ciasto na prostokąty.

 

Smażyć na głębokim oleju.

 

Usmażone chiacchiere odstawić na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem kuchennym, w celu odsączenia nadmiaru tłuszczu.

 

Kiedy ostygną, posypać cukrem pudrem.

 

Smacznego :)

Wejdź na: WloskieZakupy.pl

OCEŃ WPIS

5
liczba głosów: 3

KOMENTARZE:

Autor: MRCELLO MASTROIANI
bUONI, BUONISSIMI!!!!

DODAJ KOMENTARZ

PODOBNE PRZEPISY
Magdalena Tuła
Przepis wzięty od autorki "Codzienności w Toskanii", klasyczny włoski placek do kawy, może być z przeróżnym nadzieniem.
Beata Pszczółka
Pod mleczną pianką
Jowita Grzeszczyk
Mocna i zdecydowana w smaku
Beata Pszczółka
Migdałowe szaleństwo