Grupa
Tiramisu na własnym biszkopcie

Tiramisu na własnym biszkopcie

Składniki:
NA BISZKOPT
5 jajek
3/4 szklanki cukru
3/4 szklanki mąki pszennej
1/4 szklanki mąki ziemniaczanej

NA KREM:
5 średnich jajek
4 łyżki cukru
500 g serka mascarpone
1 łyżeczka ekstraktu lub pasty z wanilii lub miąższ z 1 laski wanilii
1,5 szklanki mocnej kawy espresso
2 małe kieliszki likieru Amaretto
1,5 godz
16
1

Przygotowanie biszkoptu:

 

Można go przygotować dzień wcześniej.

 

Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę.

Pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier.

Wciąż ubijając, dodawać po kolei żółtka.

Mąki wymieszać, przesiać i delikatnie wmieszać do ciasta.

 

Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia.

Boków formy niczym nie smarować, papierem wykładamy tylko dno.

Wyłożyć ciasto.

 

Piec w temperaturze 160 – 170 stopni przez ok. 30-40 minut, do tzw. suchego patyczka.

 

Gorące ciasto wyjąć z piekarnika, z wysokości około 60 cm opuścić je (w formie) na podłogę.

Odstawić do uchylonego piekarnika do ostygnięcia.

Całkowicie wystudzić.

Przekroić na 2-3 blaty (w zależności od wielkości formy).

 

Przygotowanie kremu:

 

Zaparzyć kawę espresso, przestudzić dodać Amaretto, wymieszać.

 

Jajka umyć i sparzyć. Białka oddzielić od żółtek.

Żółtka utrzeć z 3 łyżkami cukru na bardzo puszystą masę (do białości).

 

Dodać serek mascarpone i wanilię, delikatnie wymieszać

 

Białka ubić na sztywno. Pod koniec ubijania, gdy piana jest już sztywna, dodać łyżkę cukru. Dalej ubijać jeszcze 30-60 sekund, aż piana wyraźnie zgęstnieje.

 

Dodajemy do masy z serka i żółtek, delikatnie mieszamy.

 

Przygotowanie tiramisu:

 

Blat biszkoptowy nasączamy kawą. Wykładamy warstwą masy.

Postępujemy tak samo z następnymi blatami, na wierzchu zostawiając warstwę masy.

 

Oprószamy ciasto kakao i wstawiamy na kilka godzin do lodówki, a najlepiej na całą noc.

 

Tiramisu możemy również wykonać w tradycyjny sposób na gotowych, długich biszkoptach, maczając je wcześniej w kawie i układając w prostokątnym naczyniu.

 

Smacznego.

 

Uwaga!

Jeśli chcesz poznać więcej pyszności, jakie proponuje Marta, zajrzyj na jej profil „Sama Słodycz” – https://www.facebook.com/martalovebaking?fref=ts

Można tam też zamówić domowe ciasta i torty na wszystkie okazje :)

 

Wejdź na: WloskieZakupy.pl

OCEŃ WPIS

4.4
liczba głosów: 16

KOMENTARZE:

Autor: kasia
To jest świetny pomysł, żeby zrobić Tiramisu' na własnym biszkopcie - ma trochę inny smak, jest jakby bardziej tortowe ale przy odpowiednim nasączeniu dla mnie lepsze od oryginału! Dziękuję za ten przepis. Smakowało wszystkim!!!

DODAJ KOMENTARZ

PODOBNE PRZEPISY
Magdalena Tuła
Cantucci, biscotti - jak zwał, tak zwał - pyszne sucharki do kawy lub... wina.
Beata Pszczółka
Rozkosznie słodka
Beata Pszczółka
Ciasto kasztanowe
Magdalena Tuła
Kolejne proste i dobre ciasto. Do przygotowania dla niespodziewanych gości.