Grupa
Tiramisu na własnym biszkopcie

Tiramisu na własnym biszkopcie

Składniki:
NA BISZKOPT
5 jajek
3/4 szklanki cukru
3/4 szklanki mąki pszennej
1/4 szklanki mąki ziemniaczanej

NA KREM:
5 średnich jajek
4 łyżki cukru
500 g serka mascarpone
1 łyżeczka ekstraktu lub pasty z wanilii lub miąższ z 1 laski wanilii
1,5 szklanki mocnej kawy espresso
2 małe kieliszki likieru Amaretto
1,5 godz
16
1

Przygotowanie biszkoptu:

 

Można go przygotować dzień wcześniej.

 

Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę.

Pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier.

Wciąż ubijając, dodawać po kolei żółtka.

Mąki wymieszać, przesiać i delikatnie wmieszać do ciasta.

 

Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia.

Boków formy niczym nie smarować, papierem wykładamy tylko dno.

Wyłożyć ciasto.

 

Piec w temperaturze 160 – 170 stopni przez ok. 30-40 minut, do tzw. suchego patyczka.

 

Gorące ciasto wyjąć z piekarnika, z wysokości około 60 cm opuścić je (w formie) na podłogę.

Odstawić do uchylonego piekarnika do ostygnięcia.

Całkowicie wystudzić.

Przekroić na 2-3 blaty (w zależności od wielkości formy).

 

Przygotowanie kremu:

 

Zaparzyć kawę espresso, przestudzić dodać Amaretto, wymieszać.

 

Jajka umyć i sparzyć. Białka oddzielić od żółtek.

Żółtka utrzeć z 3 łyżkami cukru na bardzo puszystą masę (do białości).

 

Dodać serek mascarpone i wanilię, delikatnie wymieszać

 

Białka ubić na sztywno. Pod koniec ubijania, gdy piana jest już sztywna, dodać łyżkę cukru. Dalej ubijać jeszcze 30-60 sekund, aż piana wyraźnie zgęstnieje.

 

Dodajemy do masy z serka i żółtek, delikatnie mieszamy.

 

Przygotowanie tiramisu:

 

Blat biszkoptowy nasączamy kawą. Wykładamy warstwą masy.

Postępujemy tak samo z następnymi blatami, na wierzchu zostawiając warstwę masy.

 

Oprószamy ciasto kakao i wstawiamy na kilka godzin do lodówki, a najlepiej na całą noc.

 

Tiramisu możemy również wykonać w tradycyjny sposób na gotowych, długich biszkoptach, maczając je wcześniej w kawie i układając w prostokątnym naczyniu.

 

Smacznego.

 

Uwaga!

Jeśli chcesz poznać więcej pyszności, jakie proponuje Marta, zajrzyj na jej profil „Sama Słodycz” – https://www.facebook.com/martalovebaking?fref=ts

Można tam też zamówić domowe ciasta i torty na wszystkie okazje :)

 

Wejdź na: WloskieZakupy.pl

OCEŃ WPIS

4.4
liczba głosów: 16

KOMENTARZE:

Autor: kasia
To jest świetny pomysł, żeby zrobić Tiramisu' na własnym biszkopcie - ma trochę inny smak, jest jakby bardziej tortowe ale przy odpowiednim nasączeniu dla mnie lepsze od oryginału! Dziękuję za ten przepis. Smakowało wszystkim!!!

DODAJ KOMENTARZ

PODOBNE PRZEPISY
Majka Puchalska
Brzoskwiniowa radość
Magdalena Tuła
Tradycyjny deser na czas wysypu malin
Magdalena Tuła
To jest "wariacja" na temat tiramisu - łatwiejsza do podania, bardziej podzielna i dłużej zachowująca świeżość.
Magdalena Tuła
Jesienne gruszki w pysznym drożdżowym cieście. Popołudniowa kawa i ciasto gruszkowe... Mmm, pyszne.