Grupa
Dżem z pigwy

Dżem z pigwy

Składniki:
0,5 kg pigwy
0,5 kg jabłek
0,5 szkl. wody
2/3 szkl. rodzynek
0,5 łyżeczki cynamonu
1 szkl. cukru
12 h.
1
0

Jakiś czas temu podawałam przepis na crostatę z dżemem jeżynowym. Czytając książkę Frances Mayes dowiedziałam się, że Włosi bardzo lubią to ciasto z dżemem pigwowym. Szczęśliwie się złożyło, że po opadnięciu liści znalazłam kilka zapomnianych owoców na pigwowym drzewie, jabłka leżały sobie spokojnie w piwnicy i czekały na to, żeby znaleźć dla nich jakieś zastosowanie. I oto okazja się nadarzyła. Myślę, że skutek mych działań jest wart odrobiny wysiłku, jaki włożymy w krojenie super twardej pigwy.

1. Pigwę pokroić i usunąć nasiona (można zachować je na pyszną nalewkę z pestek). Zmielić w blenderze.

2. Jabłka obrać, pokroić na kawałki, usunąć gniazda nasienne (pestki również mogą wraz z pigwą służyć za kanwę wyżej wspomnianej nalewki).

3. Owoce wrzucić do garnka, wlać wodę, wsypać cukier. Smażyć mieszając, na bardzo wolnym ogniu około 3 godzin (jabłka muszą się całkowicie rozpaść).

4. Wrzucić rodzynki i cynamon. Smażyć do uzyskania gęstej masy.

5. Proces smażenia można rozłożyć na dwa dni. Wtedy dżemik uzyska głębszy smak.

6. Rozłożyć do słoików i pasteryzować w dowolny, wybrany przez siebie sposób.

Wejdź na: WloskieZakupy.pl

OCEŃ WPIS

5
liczba głosów: 1
BRAK WPISÓW

DODAJ KOMENTARZ

PODOBNE PRZEPISY
Magdalena Tuła
Cantucci, biscotti - jak zwał, tak zwał - pyszne sucharki do kawy lub... wina.
Jowita Grzeszczyk
Mocna i zdecydowana w smaku
Beata Pszczółka
Ciasto kasztanowe
Jowita Grzeszczyk
Rozkoszna słodycz