Grupa
Caffe corretto

Caffe corretto

Składniki:
1 filiżanka kawy espresso
Brązowy cukier - wedle uznania
1-2 łyżeczki mocnego alkoholu
10 minut
2
3

Przygotowanie:

 

Do filiżanki wlewamy kawę espresso.

Do kawy w typie corretto nie nadają się kawy rozcieńczone zbyt dużą ilością wody, musi być skoncentrowane, wyraziste espresso

 

Do kawy dodajemy troche brązowego cukru, mieszamy. Brązowy cukier jest tu lepszy niż zwykły biały, ponieważ zmniejsza goryczkę kawy, ale jednocześnie nie dodaje zbyt intensywnej słodyczy.

 

Na koniec dolewamy odrobinę mocnego alkholu - najczęściej jest to grappa lub anyżkowa sambuca, ale można wybrać swój własny alkohol. Ważne by był mocny, wyrazisty, nie w wersji mlecznej (żadnych kremów owocowych).

 

Alkohol w kawie podkręca smak kawy, staje się ona jeszcze bardziej wyrazista i intensywna. Nie należy przesadzać z ilością ostatniego składnika, bo to ma być wzmocniona kawa, a nie alkohol z odrobiną kawy.

 

Smacznego.

Wejdź na: WloskieZakupy.pl

OCEŃ WPIS

5
liczba głosów: 2

KOMENTARZE:

Autor: TimmyCoeskPY
Hi HI
Autor: EmmettwaypeWT
Polecam skąd wziąć szybko pieniądze albo polecam to http://bulls.net.pl/
Autor: EmmettwaypeWT
Polecam inwestuj inteligentnie albo polecam to http://bulls.net.pl/

DODAJ KOMENTARZ

PODOBNE PRZEPISY
Beata Pszczółka
Aromatyczne maleństwa
Beata Pszczółka
Słodkie, kuszące...
Beata Pszczółka
Migdałowe szaleństwo
Beata Pszczółka
Toskański przysmak nie tylko na święta