Grupa
Kawa z kafetierki

Kawa z kafetierki

Składniki:
Kawa mielona
Woda
Kafetierka (znana też jako moka, makinetka, kawiarka)
5 minut
1
0

Przygotowanie:

 

Najprostsza wersja jest następująca:

Do podstawy kafetierki wlać wodę w takiej ilości, aby nie zakryć zaworka bezpieczeństwa. Następnie nasypać kawę mieloną do specjalnego lejka, można lekko uklepać łyżeczką, ale nie ubijać mocno. Nałożyć lejek na podstawę z wodą, od góry nakręcić czajniczek. Postawić na ogniu, gdy woda się zagotuje w górnym czajniczku pojawi się gotowa kawa.

Sekret jednak jak zawsze tkwi w szczegółach i przy drobnych modyfikacjach można otrzymać kawę bardziej bogatą w aromaty, nieco delikatniejszą i zdaniem wielu naturalnie bardziej słodką. Co zrobić, aby to osiągnąć?

 

Kawa nie powinna być zbyt drobno zmielona. We Włoszech na wielu opakowaniach kawy jest informacja o tym, do czego najlepsza jest dana kawa – do ekspresu, kafetierki czy zaparzania po turecku. Warto wykorzystać te informacje.

 

Kawa będzie mniej gorzka, jeśli do podstawy kafetierki wleje się gorącą wodę. Wtedy inaczej zachodzi proces zaparzania i otrzymuje się napój delikatniejszy w smaku. Uwaga, przy gorącej wodzie trzeba zachować dodatkowe środki ostrożności, na przykład zakręcać czajniczek przez ściereczkę, aby się nie poparzyć.

 

Postawić kafetierkę na ogniu z otwartą pokrywką, aby można było obserwować rozwój wydarzeń. Kiedy kawa zacznie wypływać dużym strumieniem i będzie miała żółty kolor, trzeba czajniczek zdjąć z ognia i owinąć jego podstawę wilgotną ściereczką. W ten sposób zatrzyma się dalszy proces i zapobiegnie pojawieniu się dodatkowej goryczy w kawie.

 

Kawa z kafetierki jest bardzo charakterna, ma mocny, nasycony smak i wyrazisty zapach. Smakuje inaczej niż espresso z ekspresu, ale we Włoszech funkcjonuje na równi z profesjonalnym espresso, Włosi w prywatnych domach często używają właśnie kafetierki, a nie maszyn do espresso.

Wejdź na: WloskieZakupy.pl

OCEŃ WPIS

5
liczba głosów: 1
BRAK WPISÓW

DODAJ KOMENTARZ

PODOBNE PRZEPISY
Marta Kucharska
Niebo w gębie
Marta Kucharska
ciasto migdałowo-czekoladowe bez mąki
Magdalena Tuła
Cantucci, biscotti - jak zwał, tak zwał - pyszne sucharki do kawy lub... wina.
Magdalena Tuła
Pyszne jesienne ciasto, którego przepis zamieszczono w książce "Codzienność w Toskanii" opisywanej ostatnio w innej zakładce.