Grupa
Panna cotta

Panna cotta

Składniki:
450 ml gęstej śmietany
4 łyżki stołowe cukru, najlepiej dość drobnego
2 łyżki grappy lub innego mocniejszego, aromatycznego alkoholu
1,5 łyżeczki żelatyny
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
sok malinowy i owoce do udekorowania
30 minut
3
1

Przygotowanie:

 

Do rondla wlać śmietanę i wsypać cukier, podgrzewać na małym ogniu, cały czas mieszając. Doprowadzić do wrzenia, dodać grappę i ekstrakt waniliowy, gotować jeszcze 3 minuty na małym ogniu.

 

Żelatynę wsypać do śmietany z dodatkami, poczekać chwilę aż nasiąknie, a potem dokładnie wymieszać, aż żelatyna rozpuści się w gorącej śmietanie.

 

Całość rozlać do 4 kokilek.

 

Kiedy płyn ostygnie, przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki na kilka godzin lub całą noc.

 

Przed podaniem kokilki włożyć na moment do miski z gorącą wodą, dzięki czemu stężała masa znacznie łatwiej odejdzie od ścianek naczynia. Delikatnym ruchem odwrócić pannę cottę i wyłożyć ją na talerz.

 

Udekorować odrobiną soku malinowego i owocami, najlepiej pasują maliny, poziomki, truskawki lub jagody. 

 

Cieszyć oczy i podniebienie :)

Wejdź na: WloskieZakupy.pl

OCEŃ WPIS

5
liczba głosów: 3

KOMENTARZE:

Autor: Magda
przepraszam z ignorancję ale co to znaczy 1,5 łyżeczki żelatyny? Ja mam taką w listkach... i co dalej??? Brakuje też w wymienionych składnikach ekstraktu waniliowego - czy to znaczy, że jest on opcjonalny? A jeśli ma być na 100 % to chodzi o taki w małych fiolkach - taki "zapach" jak do ciast? A czy zamiast może być laska wanilii? Pewnie tak ale co z nią robić?

Z góry dziękuję za wyjaśnienia...

DODAJ KOMENTARZ

PODOBNE PRZEPISY
Magdalena Tuła
Pyszne jesienne ciasto, którego przepis zamieszczono w książce "Codzienność w Toskanii" opisywanej ostatnio w innej zakładce.
Magdalena Tuła
To jest "wariacja" na temat tiramisu - łatwiejsza do podania, bardziej podzielna i dłużej zachowująca świeżość.
Majka Puchalska
Pyszne z Vin Santo
Magdalena Tuła
Tradycyjny deser na czas wysypu malin