Grupa
Ziemniaki pomidorowe

Ziemniaki pomidorowe

Składniki:
½ kg ziemniaków podobnej wielkości
słoiczek suszonych pomidorów w oliwie
2 świeże pomidory
3 łyżki pomidorowej pasaty (lub łyżka koncentratu pomidorowego)
sól, pieprz
1 godzin
1
0

Przygotowanie:

 

Ziemniaki obrać, umyć, pokroić na grube frytki.

 

Pomidory świeże pokroić w grubą kostkę, pomidory suszone w drobne kawałki.

 

Do oliwy spod suszony pomidorów dodać passatę (lub koncentrat pomidorowy) i dokładnie wymieszać.

 

Czerwony oliwno-pomidorowy sos wlać do naczynia żaroodpornego, dorzucić ziemniaki. Posolić, popieprzyć, dokładnie wymieszać.

 

Piec ok. 50 minut.

 

W ten sposób upieczone ziemniaki są pomidorowe do kwadratu i świetnie sprawdzają się jako urozmaicenie niejednego dania.

 

Bo niby to ziemniaki, ale smakują bardziej „na bogato”. Dobre do tłustych ryb, świetne w towarzystwie dorsza.

Z mięsami zresztą też dobrze będą smakować.

Wejdź na: WloskieZakupy.pl

OCEŃ WPIS

5
liczba głosów: 1
BRAK WPISÓW

DODAJ KOMENTARZ

PODOBNE PRZEPISY
Beata Pszczółka
Pyszny i uniwersalny
Beata Pszczółka
Inne oblicze ciecierzycy
Majka Puchalska
Świeża, radosna, różnorodna
Jowita Grzeszczyk
Bosko pachną, doskonale smakują