Grupa
Zabaglione

Zabaglione

Składniki:
4 żółtka
4 łyżki cukru
2-3 łyżki wina Marsala (lub jakiegoś likieru, np. Amaretto)
20 minut
1
0

Przygotowanie:

 

Zabaglione (albo jak kto woli zabaione lub zabajone, bo używane są różne formy) przygotowuje się prosto, ale proces wymaga cierpliwości.

 

Najpierw trzeba przygotować garnek i miskę, która będzie do niego pasowała – chodzi o to, by można ją było ustawić stabilnie na garnku i ubijać masę na parze, ale by miska nie dotykała do powierzchni gotującej się w garnku wody.

 

Żółtka oddzielić od białek. Białka odstawić do lodówki, niech czekają na inny deser. Ubić żółtka z cukrem na puszystą masę.

 

Ustawić miskę na garnku z gotującą się wodą. Dodać Marsalę lub inny alkohol i trzepaczką cały czas ubijać masę, aż zgęstnieje.

 

Prawidłowo zrobione zabaione jest puszyste i gęste. Nie da się go zrobić bardzo szybko, trzeba z 10 minut postać nad garnkiem, cierpliwie ubijając masę.

 

Można je jeść bez żadnego towarzystwo, można dodać herbatniczki lub owoce. Deser jest naprawdę słodki, więc łasuchy będą szczęśliwe.

 

Wejdź na: WloskieZakupy.pl

OCEŃ WPIS

5
liczba głosów: 1
BRAK WPISÓW

DODAJ KOMENTARZ

PODOBNE PRZEPISY
Magdalena Tuła
Maliny wciąż dojrzewają. Warto wykorzystać trochę owoców, aby przygotować ten pyszny deser.
Magdalena Tuła
Pyszne jesienne ciasto, którego przepis zamieszczono w książce "Codzienność w Toskanii" opisywanej ostatnio w innej zakładce.
Magdalena Tuła
To jest "wariacja" na temat tiramisu - łatwiejsza do podania, bardziej podzielna i dłużej zachowująca świeżość.
Beata Pszczółka
Migdałowe szaleństwo