Grupa
Tort jak róża

Tort jak róża

Składniki:
30 g drożdży
2 łyżki cukru
2 szklanki ciepłej wody
1/2 szkl. oleju
1 jajko
szczypta soli
ok. 1 kg mąki

Nadzienie:
1 jajko
3 łyżki cukru
100g rodzynek

lub
200 g kokosu
150 g cukru
1 jajko
1/3 szkl. mleka

Polewa:
1 łyżeczka cynamonu
3-4 łyżeczki cukru
woda - tylko tyle, żeby rozpuścił się cukier - niedużo
1h 20'
3
0

Jest to ciasto, które daje rozliczne możliwości. Smakuje zarówno w wersji "na słodko", jak i "na słono" z dodatkiem nadzienia np. z sera i pomidorów, kapusty czy jakiegokolwiek innego, na które mamy ochotę. Jego przygotowanie tylko wygląda na skomplikowane - w rzeczywistości jest na prawdę proste.

 

1. Drożdże rozetrzeć z cukrem do uzyskania płynnej postaci. Dodać ciepłą wodę. Wymieszać do rozpuszczenia się cukru i pozostawić na 10 min.

2. Do zaczynu wsypać szczyptę soli, jajko i stopniowo wsypywać mąkę. Pod koniec wyrabiania dodać olej. Wyrównać wierzch ciasta, oprószyć mąką i zostawić pod przykryciem do wyrośnięcia.

3. W garnuszku rozetrzeć łyżką jajko z cukrem na nadzienie (to w wersji z rodzynkami). W wersji z kokosem wymieszać od razu wszystkie składniki nadzienia i pozostawić na 30 minut, żeby wiórki napęczniały).

4. Ciasto wyłożyć na stolnicę i rozwałkować równomiernie na grubość około 1 cm formując w miarę regularny owal.

5. Posmarować jajkiem z cukrem i posypać rodzynkami (lub posmarować masą kokosową). Zwinąć w rulon (dłuższy niż szerszy). Kroić nożem plastry grubości około 5 cm.

6. Przygotować tortownicę o średnicy ok. 25 cm.

7. Ustawiać pionowo poszczególne kawałki obok siebie i na środku.

8. Piec około 45 min. w temp. 180oC.

9. Przygotować polewę: podane składniki wymieszać w niedużym metalowym garnuszku i podgrzewać do rozpuszczenia się cukru.

10. Po upieczeniu ciasto wyjąć z formy i ułożyć na dużym talerzu. Za pomocą pędzelka dokładnie rozsmarować polewę na całym - jeszcze gorącym - cieście. Pozostawić do wystygnięcia.

Wykonanie pokazane jest szczegółowo na video blogu.

Wejdź na: WloskieZakupy.pl

OCEŃ WPIS

3.7
liczba głosów: 3
BRAK WPISÓW

DODAJ KOMENTARZ

PODOBNE PRZEPISY
Magdalena Tuła
Kolejne proste i dobre ciasto. Do przygotowania dla niespodziewanych gości.
Beata Pszczółka
Delikatnie i elegancko
Magdalena Tuła
Pyszne jesienne ciasto, którego przepis zamieszczono w książce "Codzienność w Toskanii" opisywanej ostatnio w innej zakładce.
Beata Pszczółka
Pod mleczną pianką