Grupa
Żółte spaghetti

Żółte spaghetti

Składniki:
1/4 łyżeczki szafranu
3 łyżki marsali
200 g spaghetti
2 jajka
4 łyżki startego parmezanu plus trochę do podania
2 łyżki śmietany kremówki
1 łyżka miękkiego masła
sól, pieprz
30 minut
4
0

Przepis pochodzi z książki Nigelli Lawson „Nigellissima. Włoskie inspiracje”:

 

Przygotowanie:

 

Zagotuj dużo wody na makaron.

 

W tym czasie włóż szafran do jak najmniejszego rondelka – na przykład do topienia masła – zalej go marsalą. Zagotuj, a gdy wino zawrze, zdejmij rondelek z ognia i odstaw, żeby napar naciągnął.

 

Gdy woda na makaron się zagotuje, posól ją i ugotuj spaghetti zgodnie z instrukcją na opakowaniu, sprawdzając, czy jest gotowe 2 minuty przed upływem wyznaczonego czasu. Spaghetti musi być al dente (lekko twardawe w środku), bo dogotuje się później w sosie.

 

Kiedy spaghetti się gotuje, przyrządź śmietanowy sos: wymieszaj trzepaczką w niewielkiej misce jajka, ser oraz śmietanę, doprawiając szczyptą soli i pieprzu.

 

Zanim odcedzisz makaron, nabierz do kubeczka wody, w której się gotował, a odcedzone spaghetti przełóż z powrotem do garnka.

 

Dodaj masło i przemieszaj na małym ogniu. Dolej 2 łyżki zachowanej wody do rondelka z marsalą i szafranem, a następnie zalej makaron tym płynem. Przemieszaj, żeby makaron się nim pokrył, przyjrzyj się, jak nabiera głębszego, szafranowego odcienia, po czym zdejmij garnek z ognia.

 

Wlej śmietanę z jajkami i serem do garnka z makaronem, delikatnie i starannie wszystko wymieszaj, dopraw do smaku i rozłóż do 2 ogrzanych misek lub talerzy. Podaj z miseczką startego parmezanu.

 

Smacznego!

Wejdź na: WloskieZakupy.pl

OCEŃ WPIS

5
liczba głosów: 4
BRAK WPISÓW

DODAJ KOMENTARZ

PODOBNE PRZEPISY
Jowita Grzeszczyk
Niepozorne, ale pyszne
Majka Puchalska
Na zdrowie!
Beata Pszczółka
Siła tkwi w prostocie
Majka Puchalska
Aromatyczne i błyskawiczne