Grupa
Spaghetti aglio olio e peperoncino

Spaghetti aglio olio e peperoncino

Składniki:
Paczka spaghetti, ja lubię bardzo grube, najlepiej bucatini
1 papryczka chili - użyj tyle, ile uważasz
3 ząbki czosnku
5-6 łyżek oliwy z oliwek, ciężko stwierdzić, dodaję "na oko"
sól
2
2
Przygotowanie:
 
Oczywiście gotujemy pastę w osolonej wodzie al dente a nawet trochę mniej niż al dente.
 
Papryczkę i czosnek siekamy, dodajemy na patelnię podlewając oliwą, solimy i lekko aromatyzujemy, tak aby nam się nic nie przypaliło.
 
Jeśli nie jesteście odporni na ostre potrawy, musicie koniecznie usunąć pestki z papryczki i miąższ, to daje największą ostrość!
 
Gdy spaghetti będzie już al dente dodajemy na patelnię, mieszamy i już!
 
 
Znacie coś prostszego?
 
Bona Apetita!
 
 

UWAGA!

Jeśli chcesz poznać więcej pyszności, jakie proponuje na swoim blogu Dobrawa, zajrzyj tutaj:

http://bonaapetita.blogspot.com

Spaghetti aglio olio e peperoncino
Wejdź na: WloskieZakupy.pl

OCEŃ WPIS

5
liczba głosów: 2

KOMENTARZE:

Autor: szymon
Piszesz aglio olio e "peperoncino" a dodajesz chili. Przepis prawdziwy wyglada tak że do oliwy właśnie na oko dodajemy 2-3 ząbki czosnku przekrojone na pół oraz 1-2 papryczki peperoncino suszone również przekrojone na pół. Po 5 min smażenia wyciągamy czosnek i papryczki, wrzucamy ugotowany makaron al dente mieszamy plus dla wyglądu trochę suszonej natki pietruszki. względnie można na osobnej patelni podsmażyć parzony boczek pokrojony w kostkę (długo na wolnym ogniu aż będzie "crunchy") dorzucic oczywiście bez wytopionego tłuszczu. mieszamy smacznego,
Autor: Gosia
Do tego dodaje sie posiekana na drobno pietruszkę ;)

DODAJ KOMENTARZ

PODOBNE PRZEPISY
Jowita Grzeszczyk
Kremowe i wyraziste
Majka Puchalska
Intensywny, mocny, nieco męski
Majka Puchalska
Pełne charakteru
Beata Pszczółka
Pełne południowego słońca